Voorbereiding marathon a.s. zondag                     3 sep 2010

Wat doe je aan
Hoe lang kan een mens twijfelen over welke schoenen hij aan moet doen voor een marathon? En welke kleding er allemaal mee moet. Lange mouwen, kort broek, regenjack, petje, enz. Voor aanstaande zondag 5 sept lijkt het een duidelijk verhaal. Het wordt droog en warm dus gaat overduidelijk een echte zomer-outfit in de tas. En natuurlijk alles dubbel want een reservesetje is altijd handig. Overigens heb je reservespullen alleen nodig als je ze niet bij je hebt. Maar dat weet je niet van tevoren dus hopla, alles dubbel in de tas. Gaat dus zondagavond weer schoon uit de plastic tas de kast in. Conclusie; Reservespullen sjouw je altijd voor niks mee.
Nog 1 rustdag (nou ja, rust, ik mag nog werken) en dan is het zo ver; de marathon van Haarlemmermeer. De site van de organisatie geeft bijzondere informatie voor de loper. "Op de dijk kun je schapen en koeien tegenkomen". Oh, gezellig, u ook hier mevrouw. "Er zijn bezemwagens op het parcours die je indien nodig meenemen naar de finisch." Wie weet kunnen die bezemwagens zorgen voor een schoon parcours, gezien onze blatende en loeiende vriendinnen.
Gooi nooit oude schoenen weg
Op iedere site lees je hetzelfde verhaal terug. Alle hardlopers hebben mooite om oude, totaal versleten hardloopschoenen weg te gooien. Ze zijn de dragers van succes die alles hebben meegemaakt, de straat hebben gezien en het asfalt hebben geproefd. (Ik dacht, laat ik er eens een emotionele en beeldsprakige zin in verwerken.) Ik heb ook zo'n paar schoenen staan. Die kennen de route van de marathon in Rotterdam, heel veel rondjes om Alphen aan den Rijn, en de weg van Parijs naar Rotterdam door de Roparun 2010. Bij de start in Parijs waren ze eigenlijk al op. Versleten, tot op de binnenzool. Maar ja, ze zitten zo lekker. En wat moet je dan. Risico's nemen door er toch op te starten en uiteindelijk op je blote voeten te finishen? Of moet je verstandig zijn en ze alleen nog maar gebruiken de week ná de marathon, als eerbetoon. Ik kies voor het laatste.
Drinken onderweg, maar wat...
Weer zo'n twijfelmoment. Onderweg pak ik maar wat er aangeboden wordt bij de echt lange afstanden. Drinken meenemen in van die kleine flesjes vind ik niks. Bungelt de hele weg aan je lijf en ik heb er meer last dan plezier van. Maar zondag heb ik een fietshaas tot m'n beschikking die mijn eigen culinaire versnapering aan kan geven. Vlug naar de winkel om drinken te halen. Maar welke flesjes moet ik hebben? Merk a, b, c, en erger nog, welk smaakje. En er staan kleuren bij waarvan je al hard gaat lopen als je er alleen al naar kijkt. Help! Na zo ongeveer een halve marathon voor het schap heen en weer te hebben gelopen, heb ik gewoon van alles wat meegenomen. Probleem opgelost. Nou ja, opgelost; in ieder geval opgelost tot zondagmorgen 9:30 uur als Ronald voor de deur staat om me op te halen. Dan zal ik alles wel in de tas hebben zitten.
De route
Voor wie zondag niets nuttigs te doen heeft...
Hier de route die gelopen moet worden. Vanuit Hoofdorp tegen de klok in het bovenste rondje, dus eerst langs de start/landingsbaan. Daarna het onderste rondje, ook weer tegen de klok in naar Nieuw Vennep, om naar boven te lopen en doodmoe neer te ploffen.