Twee keer per week is te veel                                6 okt 2010
Regelmatig komt op de redactie de vraag binnen; "Hoe vaak doe je het per week". Daar kan ik vrij open over zijn. Ieder keer leg ik het nauwkeurig vast. De tijd, de datum en alle andere gegevens. Voor de goeie orde; ik ga er van uit dat er belangstellend geÔnformeerd wordt naar het aantal trainingen en andere loopjes die ik doe. Ik zie net in mijn overzicht dat ik inmiddels 333 keer mijn hardloopschoenen aangetrokken heb...
Het overzicht
Er gaat geen training, wedstrijd of herstelloop voorbij of ik leg hem achteraf vast. Datum, afstand, trainingstijd of eindtijd op een wedstrijd. alles wordt bijgehouden. Als het even kan ook de tussentijden op ieder 5 km. En natuurlijk gaat bij mij alles in Excel. Een hobby van mij om alles uit dat programma te halen wat er in zit. Nou ja, alles, heel veel in ieder geval. Met Excel heb ik zoiets als "kan niet bestaat niet", wat in het verleden geleid heeft tot korte nachtjes en leuke toepassingen.
Gelukkig helpt het GPS horloge inmiddels al een jaar om de juiste afstanden en kilometertijden te onthouden. Thuiskomen, douchen en later de gegevens van het horloge draadloos overzetten naar de PC. Die gegevens gaan weer door naar Excel, en dan krijg ik overzichten zoals hieronder. (Voor de leesbaarheid hier even onder elkaar weergegeven in plaats van naast elkaar.)
Natuurlijk komt ook feilloos in beeld of en wanneer ik een PR gelopen heb.
2010 Was wat dat betreft een goed jaar tot nu toe. Het totale overzicht is inmiddels een lange lijst geworden van 333 verschillende trainingen of evenementen in de laatste 3,5 jaar. Gelukkig telt het programma ook steeds alles automatisch op met als resultaat sinds februari 2007 :

Aantal keer gelopen : 333
Totale afstand        : 5623 km
Gemiddelde snelheid : 14,98 km/uur
Gemiddeld per week : 1,74 x
Gemiddeld per training/wedstrijd : 16,9 km
Totale tijd : 381 uur, 10 minuten en 51 sec.

Dan was mijn afgelopen Zegerplasloop van 2 oktober dus loopje nummer 333. Kennelijk is dat heugelijke moment even voorbij gegaan aan het secretariaat van FrankRoadRunner.TK
Vraag me niet waarom ik het allemaal bij heb gehouden en bij wil houden. Ik denk dat het hetzelfde is als met verzamelen. Als je 1 ding mist is het niet compleet. Ook de uitslagenlijsten van wedstrijden zet ik om naar een eigen Excel versie. Daardoor kan ik je het totaal nutteloze bericht geven dat er met de marathon in Rotterdam dit jaar 60 Franken hebben meegelopen en dat ik die andere 59 heb kunnen hazen. Ik zei het al. Totaal nutteloos maar handig als oefening als je wel een nuttige toepassing hebt gevonden.
Natuurlijk maakt excel van dat alles ook de meest gekke grafieken waar je vooral ook helemaal niets aan hebt. Eigenlijk een hobby in een hobby.

381 uur in 3,5 jaar. Ik had ook iets leukers kunnen gaan doen in die tijd, maar wat?
Om een idee te hebben hoeveel die 5623 km is die ik er inmiddels op heb zitten...
Ik ben virtueel op reis naar Beijing (Peking zo u wilt) en ben zojuist de grens van MongoliŽ gepasseerd. Bespaar me alle grappen. Mijn eigen FrankRoadRunner secretariaat ligt na het bekend worden van dit tussenpunt inmiddels al totaal respectloos schuddebuikend van het lachen onder tafel. Tot later.