Terugblik op 2010                                                   28  dec 2010
Nog een paar dagen en dan zit het jaar er op. Een jaar met leuke wedstrijden, een geweldige sponsorloop en het starten  van deze website. Naast veel mails wordt inmiddels ook twitter ge- & misbruikt. En het meest belangrijke; ik heb leuke en lieve mensen leren kennen wat natuurlijk veel meer waard is dan welk PR dan ook. Nu een terugblik op een mooi sportjaar...
Opmerkelijke momenten
Het einde van het jaar, dus een mooi moment om achterom te kijken naar al die mooie sportieve momenten. Klinkt heerlijk cliché, ik weet het. Ik heb ongeveer net zo veel getraind als verleden jaar, iets meer kilometers (totaal 1800) gelopen en wel een paar wedstrijden meer gedaan. Vijf marathons heb ik gelopen en ze gingen goed. De een ging snel, de ander deed pijn, maar stuk voor stuk zeker de moeite waard. Ook nog een paar wat kortere wedstrijden gedaan die soms bijzondere inzichten gaven. B.v. dat je ook vastgeroest kan zitten in een standaard tempo. Overigens gaat het mij niet om het lopen van een wedstrijd, maar het zijn nou eenmaal momenten waarop je op een officieel ingemeten parcour mag laten zien waarvoor je al die weken als een gek buiten rondjes hebt gerend.
PIJNLIJKSTE
Gelijk maar in het diepe en beginnen met de pijnlijkste loop aller tijden. De marathon van Haarlemmermeer op 5 september 2010. Terwijl fietshaas RunningRonald alles uit de kast haalde om mij een PR te laten lopen dachten mijn kuiten daar heel anders over. Vanaf 26 km kramp in twee kuiten, en daar word je niet vrolijk van dat laatste stukje.

Ondanks de ellende, de pijn, het wandelen en de frustratie, toch een tijd van 3:03:40 .
Tegenwoordig moet je alles evalueren dus volgt nu de kreet: "En wat hebben we hier van geleerd?" Heel simpel; Een mens is geen machine, PR's kan je niet programmeren en zelfs met pijn kom je een heel eind als je maar gemotiveerd bent.
BEREKENDE
Na "al" de andere wedstrijden wilde ik een keer ontspannen lopen en gewoon op de streep adem kunnen halen. Extra doel om ondanks dat toch weer onder de 3 uur lopen. Klokkie ingesteld om op 2:59 en een beetje uit te komen. Tussentijden met een mooi verval in gedachten genomen en met de trein naar de marathon van Eindhoven op 10-10-2010. De NS hield een sneeuw-test-dag. Zucht. Dan maar met de auto. Startschot en rekenen maar.
Lekker loopje met als hoogtepunt twee keer door de kroegenstraat in het centrum van Eindhoven. Over Brabantse gezelligheid gesproken... Alle bedachte tussentijden klopten en heel ontspannen kwam ik over de streep in 2:59:22. Altijd al beter in rekenen dan in taal geweest.
En wat hebben we hiervan geleerd? Als je een beetje behoudend loopt hoef je niet te hijgen bij de finish. Oh ja, ook nog geleerd dat de ellende bij de NS al begint op 10 oktober.
GEWOONSTE
In 2009 had ik mezelf beloofd niet meer mee te hoeven doen met de Leiden Marathon. Het zijn twee dezelfde rondjes met veel bochten en veel bruggetjes. Eigenlijk niks voor mij. Maar ja, hij is zo lekker dichtbij en het herstel na Rotterdam was vlot gegaan. Vooruit dan maar. Voor de start Ronald nog ontmoet met zijn bloggersharem. Dit keer mijn eigen drinken aan laten reiken door dochter Maaike en en vriend Henk, midden in Zoeterwoude-Dorp. Dank je wel.
Er valt eigenlijk niks over te zeggen. Beetje saaie eenzame loop die overigens wel prima is georganiseerd en een leuk laatste stuk heeft; een biertap in het uithijgvak. Zo, nu even stoer doen. Doe Frank maar een biertje. Halfje werd het uiteindelijk.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Dat niet elke wedstrijd even spectaculair is en dat sportdrank lekkerder is dan bier (na een marathon zéker).
KORTSTE
Als gastloper van AAV'36 meegedaan tijdens de Jaarmarktestafette in Alphen. 1 Kilometer knallen over twee bruggen. Geen tijd om na te denken,  natuurlijk te snel van start gaan en halverwege geen lucht meer over hebben. Ongeveer 3:o3 gelopen over mijn rondje. Met het team als vierde geeindigd en binnen de sportcategorie zelfs nog als 2e team. Niet gek voor een bejaardenteam.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Dat je op een 1000 meter veel meer dood kan gaan en totaal buiten adem kan raken dan van welke marathon dan ook. Niet te vergelijken. Doe mij maar iets verder en iets langzamer.
NUTTIGSTE
Op Schiphol staat vanaf 10 oktober 2010 een jaar lang het "Wheel of energy". Een 7 meter hoog rad waarin je als hamster kan rennen. Doelloos misschien wel, maar zeker niet nutteloos. Dit rad is nml een initiatief van Richard Bottram om geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Samen met Ronald en Jacqueline heb ik 2 uur in het wiel gelopen. Een hele bijzondere en leuke ervaring.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Dat je heel blij mag zijn dat je kan en mag sporten. Die kans is niet meer voor iedereen weggelegd. Niet zeuren over een blessure. Er zijn ergere dingen.
ONDERDANIGSTE
4 keer/jaar in Alphen de Zegerplasloop. Keuze uit diverse afstanden, maar altijd een rondje om de Zegerplas. Ronald wilde graag een PR, en ik wilde hem wel hazen nadat hij me door de marathon van Haarlemmermeer gesleept had. Doel op 13-11-10 (een week na onze marathon op Terschelling) op de 10 km werd "sneller dan 37:50". Het werd inderdaad een PR met 37:37. Zie het wedstrijdverslag op de site van Ronald.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Hazen geeft nog meer voldoening dan alleen maar voor jezelf lopen. Ronald (en Kees en Rafael) en ik blij.
VERRASSENDSTE
Dè openingsklassieker van het atletiekseizoen. De "20 van Alphen". Op zich lekker getraind maar het voelde die dag niet helemaal lekker. Maar kijken wat er dan van komt. Het idee om een PR te lopen maar snel laten varen. Toch bij de start bij een groepje aangehaakt dat veel sneller liep dan ik ooit gedaan had. Ik kon verrassend genoeg erg lang bij blijven. Zou het dan toch lukken, een PR? Vandaag?? Ja dus.
Het einde viel niet mee, maar toch een dik PR van 1:15:45. Nooit gedacht dat dat er die dag in zou zitten.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Als je altijd maar op hetzelfde tempo traint weet je niet wat je eventueel nog meer kan. Kortom, af en toe net doen of je gek bent en veel harden lopen dan je denkt te kunnen. Garantie tot aan de deur.
SPONTAANSTE
Ik was op een woensdag aan het werk toen de telefoon ging. "Hoi, met Ronald. We zouden nog steeds een keer samen lopen. Kan je zaterdag? We lopen naar Rotterdam, enne, we starten in Parijs."  Tuurlijk, even spontaan last-minute aanhaken bij de RopaRun in het team Tref&Co. 520 km lopen in estafettevorm, ook voor het goeie doel natuurlijk. Zaterdag voor Pinksteren naar Parijs gereden en daar in het subteam samen met
Marjolein, Marvin en Ronald onze stukken gerend. Daar kan je lang over praten, maar je moet het zien om het echt te ervaren. Geweldige dagen gehad. Maandag 2e Pinksterdag de finish op de Coolsingel en dinsdag als een zombie door slaaptekort. 9000 euro met het team opgehaald voor het goeie doel.
En wat hebben we hiervan geleerd?  Ongeveer 75 km lopen in 2 dagen in estafettevorm is heel goed te doen. Twee uur slaap is wel wat weinig in een heel weekend, maar de ervaring en herinneringen maken zo veel goed.
SNELSTE
Dit werd mijn derde keer Rotterdam. De eerste keer, mijn allereerste marathon, was in 3:13. De tweede een stuk sneller, in 3:01 maar dat smaakte naar meer. De magische grens van een "sub 3" in Rotterdam lag binnen handbereik. Nou ja, meer "voetbereik". In Leiden was dat verleden jaar al gelukt. Maar het moet in mijn stad, in Rotterdam. Dus nu in 2010 even gas er op en gaan. Blijkt de man met hamer zich al op 25 km,  nog voor de Erasmusbrug, verstopt te hebben. Maar dat boeit niet.
Stug doorgegaan en het voelde minder lekker dan de tussentijden aangaven. Uitgekomen op een dik PR van 2:54, dus 3 minuten sneller dan Leiden. Het kan dus wel en het moet eigenlijk nog iets sneller kunnen denk ik.
En wat hebben we hiervan geleerd? Dat Rotterdam een super parcours heeft, fantastisch publiek op bijna iedere meter langs de route, en dat je pijn snel kwijt bent als je een PR gelopen hebt. Zo ongeveer naar huis kunnen huppelen.
LEUKSTE
Berichtje van RopaRun-loopster Marjolein. Of ik nog naar de Berenloop op Terschelling zou gaan. Eh, ja, waarom eigenlijk niet. Ingeschreven, boot geboekt, fietsen gehuurd en bij collega Kees-Jan een slaapplaats gekregen. Twee dagen op Terschelling. Het was in alle opzichten super. Het weer, de route, de toeschouwers, onze gastheer (dank dank) en het gezelschap. De ideale ingrediënten voor een weekend om nooit 
te vergeten. Marjolein en Ronald, bedankt voor het leuke weekend. Oh ja, we hebben ook nog gelopen daar. Je zou het haast vergeten. Marjolein een PR van 3:28 , Ronald heeft John de Boer lopen hazen en ik heb een heerlijke 3:02 gelopen. Daarna de snelboot terug, afterparty met Marjolein bij de Italiaan en toen terug naar de bewoonde wereld. Voor mij de mooiste marathon die ik gelopen heb en in de meest ontspannen sfeer. Volgend jaar weer?
En wat hebben we hiervan geleerd? Je kan trainen en rennen wat je wilt, maar er is meer. Af en toe lekker ontspannen lopen en genieten van waar je mee bezig bent geeft meer voldoening dan welk resultaat dan ook.
OVERSCHATTE
Veel over gehoord maar eigenlijk nooit in verdiept; De 7-heuvelenloop in Nijmegen. Voor een deel dezelfde route als de vierdaagse, maar dan sneller. 15 kilometer met een paar flinke klimmetjes. Als ik het bergen noem word ik uitgelachen door Marjolein. Ik wil die 15km wel even heel hard gaan maar wil reserves houden om niet tegen het eind kapot te gaan. Met de  trein die kant op wat met onze NS op zich al dapper is.
Beetje met de rem er op van start. Energie over houden voor de laatste klimmetjes. Waar blijven ze nou. Hè? Was dit het al, gaat de rest alleen maar naar beneden. Okee, dan nog maar even beetje gas op de plank. Over de streep in 54:16 en energie over. Toch te voorzichtig begonnen?
En wat hebben we hiervan geleerd? Dat een berg of heuvel soms maar gewoon een pukkeltje is waar je loeihard naar boven kan en nog veel harder naar beneden. Wie weet volgend jaar weer.
Tot slot
Een voor mijn doen aardige lijst met wedstrijden. Of ik volgend jaar selectiever ben in het uitzoeken van wedstrijden weet ik niet. Zo lang ik zonder blessures blijf en ik tijd heb, waarom dan niet om de week iets leuks. En hoe meer wedstrijden hoe minder je hoeft te trainen. Oei, hier ga ik reacties op krijgen, maar ik meen het. Als je de wedstrijden lekker loopt hoef je tussendoor alleen maar onderhoud te plegen. Ik ga niet zo voor de snelheid maar meer voor de lol, maar dat mag inmiddels duidelijk zijn.

Alle supporters BEDANKT VOOR DE STEUN het afgelopen jaar. En voor de mede-sporters een enorm DANK JE WEL VOOR DE GEZELLIGHEID

FEESTELIJKSTE
Half december een trainingsloop voor de Roparun met lopers en fietser van Tref&Co. Vooraf had ik al aangegeven dat ik na 2 kilometer mijn 6000-ste loopkilometer zou bereiken. So be it. Uiteraard even afgeteld en bij de 6000 werd gestopt. RunningRonald was er bij dus ik vermoedde een fotomoment. Het werd meer.
Rafael had feestmutsen, toetertjes en een fles champagne bij zich. Okee! Daarna nog 18 km door Rotterdam gerend met de mutsen op. Vreemd dat er zo veel getoeterd wordt in Rotterdam. Waarom zou dat nou zijn. Bedankt Rafael.