PR op 10 mijl bij Florijn Winterloop                        8  jan 2011
Eindelijk was het dan zo ver. De dag van de Florijn Winterloop om op de 10 Engelse mijl (vertaald naar normaal Nederland is dat 16,1 km) mijn PR aan flarden te gaan lopen. Wordt wel een keer tijd ook want het vorige PR staat als sinds oktober 2007 op 1:07:02. Als dat PR niet lukt weet ik het niet meer.
Unieke voorbereiding
Heerlijk weinig gelopen afgelopen week, en als ik al liep was dat een klein snertstukje op spiegelgladde wegen. Niet echt handig als voorbereiding op een snelle 16 km maar wie weet is rust wel beter dan trainen. Leesvoer kwam in de plaats van hardloopschoenen. In dit geval Midas Dekkers met "Lichamelijke oefening". Bij nader inzien toch ook niet echt een goed boek om je te motiveren om te sporten. Ik ben pas op de helft maar het komt er op neer dat sporten ongezond en dom is, nutteloos tijdverdrijf is en dat je je lichaam bewust schade toe brengt. Ahum, juist.
Vanmorgen bij vrienden nog even snel een saunacabine uit elkaar geschroefd en naar beneden gesjouwd. Lekker opwarmertje voor deze dag. Vlug weer naar huis waar Ronald mij op kwam halen voor een retourtje Woudenberg. Hoewel, retourtje? Hij had het dreigement al geuit dat als ik niet onder het uur zou lopen ik terug naar huis mag LOPEN. Nou ben ik niet vies van een stukkie rennen, maar vanuit Woudenberg? Dan maar liever finishen binnen het uur en ik had al beloofd mijn Roparun loten op te vreten als ik geen PR zou lopen. Dus gewoon hard rennen
Het plan
Het waaide behoorlijk daar. Windkracht 5/6. En ja hoor, wind mee het eerste stuk naar het noorden, maar dan wel in het bos. Daar heb je weinig aan. En wind pal tegen in het open stuk naar het zuiden langs de provinciale weg. Het zwaarste stuk Wat te doen?

Ik besloot om lekker gas te geven het eerste stuk, met tegenwind maar rustig aan te doen om voldoende energie over te houden om het laatste stuk weer een beetje gas te kunnen geven. Hoe dan ook binnenkomen onder het uur.

Nou, daar sta je dan. Acht januari in je korte broek en shirt. Verleden week nog dikke sneeuw. Nu was de temperatuur prima. Nog 10 minuten voor de start.
16,1 km en verschillende omstandigheden
Startschot en loeihard linksaf de poort uit. Gelijk een verrassende zandlaag in de binnenbocht. Een poos geleden lag ik als haas van Ronald al bijna op m'n plaat, maar daar had ik  nu even geen zin in. Grote sprong en verder. Jee wat ligt dat tempo van die groep hoog. Geen idee hoeveel er voor me uit wegknalden maar het leek een flinke groep zo tussen al die begeleidende fietsers. Met 2 anderen laten we die lekker gaan en bepalen ons eigen tempo. Na zo'n 2,5km vind ik dat dat niet echt mijn tempo is en laat me bewust iets afzakken. Heel langzaam lopen ze iets bij me weg maar het verschil is minimaal. Ik kies voor mezelf en laat ook deze twee mannen lekker gaan. Ik loop nog steeds veel sneller dan de bedoeling was maar dit is gewoon goed te doen.

Vanaf de 5km, dat is de meest noordelijke scherpe bocht, krijg ik zo nu en dan een paar spetters regen. Niet veel, maar het weer is duidelijk minder dan een kwartier terug. De wind komt nu wat meer van voren en ik loop alleen in de middle of nowhere. Verderop zie ik de twee lopers die ik had laten gaan. Op 7,5km draait het parcours naar links, naar het zuiden, de parallelweg op van de provinciale weg. De wind lijkt wel storm en het tempo moet echt naar beneden om het zo een poos vol te kunnen houden. Gelijk links van me het eerste pand. Restaurant "Waterloo" wat ik wel heel toepasselijk vind voor de omstandigheden nu. Focussen op wat er nog meer komt. Hier en daar een fotograaf of wandelaar langs de kant die met simpele woorden veel goeds doet. Een paar keer krijg ik vlagen regen over me heen die, hoe logisch, koud en nat zijn. Met een training maakt me dat niet zo veel uit, maar het is niet leuk tijdens een wedstrijd. Even het cursusboek erbij pakken. Kan ik er zelf iets aan doen? Nee. Heb ik er invloed op? Weer nee. Dus niet zeuren en maar gewoon doorlopen.

Aha, een stuk fietspad met van die witte steepjes in het midden. Die zijn overal op dezelfde onderlinge afstand. "Net als thuis" proberen om steeds met je rechtervoet precies op het volgende streepje te landen. Als de pasfrekwentie en de pasafstand gelijk blijven, dan blijft het tempo goed. Zo ben je in ieder geval even bezig en heb je wat afleiding. Daar komt het 10km punt al weer. Nee dank u, voor mij geen water of zo. Ik ben onderweg naar de soep heren. Maar even zo goed hartelijk dank voor uw aanbod. He he, ik mag linksaf weer het bos in, weg van de provinciale weg, weg van de tegenwind. Windstil het bos in voor de laatste 5 kilometer. Klopt het nou dat ik de loper voor me toch steeds dichter bij heb zien komen? Het lijkt er wel op. Mijn tempo kan zonder die waaiwind weer lekker omhoog. Helemaal mijn ding en het gaat weer lekker. Op het 14km punt passeer ik mijn voorligger. Achter ons zie ik nog een rood-wit-blauw Rotterdam Marathon 2010 shirt komen. Vanaf het vlaggetje van het 15 km punt ga ik tellen en kijk niet meer op mijn Garmin hoe hard het gaat of hoe ver ik nog moet. Met dit tempo loop ik maximaal 66 stappen op de 100 meter. Dus 11 keer tot 33 tellen al je met je rechter (of linker, dat naar keuze) voet landt. Je moet wat toch hè als er geen streepjes staan.
Tijdwaarneming faalde
Kom ik net in de kleedkamer onder de douche vandaan, hoor ik dat mijn startnummer wordt omgeroepen. Gezien mijn kleding van dat moment (geen!) en ter voorkoming van een enthousiast gillende menigte heel wijs besloten om maar even te wachten met vragen waarvoor "men" mij zoekt. Eenmaal in de kantine wordt ik met naam omgeroepen. Nou zeg, dat moet wel dringend zijn.
Bij het wedstrijdsecretariaat blijkt dat mijn chip waarmee de tijd geregistreerd hoort te worden niet gewerkt heeft. Ze hebben me gelukkig wel handmatig geklokt op 59:17. In de uitslagenlijst staat nu weer 59:19. Waarom? Geen idee. Ik hou mijn eigen tijd aan omdat er verschil zit in het moment van het startschot en het moment dat ik echt over de startstreep ben gegaan. 59:16 is het, en niet anders.
Mijn chip zou defect zijn. Beste meneer, zou het zo kunnen zijn dat jullie tijdwaarneming niet goed werkte? Ook weer uit die cursus; Probeer het eens bij een ander neer te leggen.  Een telefoontje naar de technische helpdesk leverde op dat de organisatie vergeten was om de computer ook de zogenaamde "groene chips" die o.a. gebruikt worden bij de 7-heuvelenloop te laten detecteren. Daar kunnen dus meer lopers last van hebben gehad. Oeps. In ieder geval was mijn tijd goed voor een 7e plaats overall en een derde plaats in mijn categorie. Ereschavot, medaille (dus toch ook nog, naast die erwtensoep) en wat florijnen als prijsje. Altijd leuk.

Dubbel PR, sorry
Bijna vergeten zeg. Het PR van oktober 2007 is dus aan flarden. Dat is duidelijk.
Maar per ongeluk is ook mijn PR op de 5 km uit de boeken gelopen. Ik loop die afstand eigenlijk nooit, en officeel stond dat PR nog gekoppeld aan de de eerst 5km van de  "20 van Alphen" in maart 2010 op 18:10. Vandaag werden de eerste 5km onbeboeld afgelegd in 17:38. Leuke bijvangst die toch maar op de PR lijst gaat.

Ronald en ik naar huis toe. Onderweg de florijnen ingewisseld bij de bloemist voor twee mooie boeketten voor onze kanjers thuis die ons altijd steunen en aanmoedigen. Miranda (mrs RR) en mijn Petra.

Foto met dank aan Ronald Meijer

Laatste bocht naar rechts naar het sportveld toe. Let op want in die bocht lag op de heenweg aan de linkerkant veel zand. Overeind blijven. Die hoop ligt nu rechts maar dat komt omdat ik nu van de andere kant kom. Kennelijk heeft de organisatie het zand ook in de gaten gehad en staat er als bescherming een medewerker van de organisatie op die zandplek. Goed gedaan! Laatste 50 meter en als ik op de finishklok kijk zie ik een lage 59-er staan. Stop-knop van de Garmin indrukt en ik zie een tijd van 59:16 staan. Netjes maar als die wind niet zo had tegengewerkt... Oh ja, cursus weer vergeten; cirkel van invloed. Nu even wachten op de rest van de bekende lopers. In ieder geval Ronald even opwachten die ook voor een PR bezig is met een "snotkop" en die kort na mij binnen komt op 1:05:07. Ook een PR !