Zegerplasloop-training; weer een PR!                   12 nov 2011
Grappig, een paar marathons lopen, maar het komt het tempo op de kortere afstanden niet ten goede. Dacht ik. In de week na de Berenloop van afgelopen zondag heb ik een keer 5km en een keer 10km getraind. Vandaag staat een wedstrijdje op het programma; De Zegerplasloop. Ik schrijf me in voor de 15km als training voor de 7 heuvelenloop die ik volgende week heb en die net zo lang is. Een test of de benen weer wat rapper kunnen...
Omschakelen
Het lopen van een marathon is voor mij vooral kwestie van mezelf inhouden in het begin. Doe ik dat niet dan gaat het kaarsje ergens onderweg totaal uit. Tijden storten dan in elkaar en alles lijkt voor niks. Na de vijf marathons die ik de afgelopen zes weken gelopen heb is de kruissnelheid van 4:00 minuut per kilometer dan ook aardig ingesleten. Mooi voor een marathon, maar voor een wedstrijd over 15 km, waar het echt hard moet gaan, heb je daar niet zo veel aan. De 7 heuvelenloop over een week op 20 november is zo'n wedstrijd waar ik in een team mee loop en waar een beetje meer snelheid van me gevraagd wordt. Dat moet het liefst met tijden van 3:35 minuut/km, sneller dan verleden jaar. Ik moet er nog even niet aan denken.
Vandaag heb ik me ingeschreven voor de Zegerplasloop bij AAV'36 als training op voor die snelle 15. Een goeie stok achter de deur om te kijken of ik op tijd om kan schakelen. De eindtijd doet er niet toe. Het is puur een test om te kijken of ik die omschakeling kan maken zonder compleet kapot te gaan. Ik stel het Garmin-loopmaatje in op 3:40 min/km en ga kijken of het lukt. RunningRonald is ook nog kort van de partij om te zeggen dat hij vandaag niet mee gaat lopen door een dubbelboeking in de familie-agenda. Kan gebeuren. Wel zet hij me voor de start nog even op de foto. Bewijs dat ik er geweest ben.
10 + 5 = 15
Ik vertrek samen met 2 andere lopers op kop en we gaan zelfs iets sneller weg dan de bedoeling is. Na een paar honderd meter laat ik één van de twee van me weglopen. Die gaat veel te hard. Ik hou mijn eigen gekozen tempo vast en het gaat lekker. Verbazingwekkend lekker na de Berenloop die nog in mijn bovenbenen zit. Ik kan het weer niet laten en schroef het tempo toch ietsje op. Vanaf de 4 kilometer begin ik iets in te lopen op mijn voorligger en bij de 6 km ben ik weer naast hem. Aan zijn startnummer zie ik dat hij de 10 km gaat lopen en ik geef door dat hij van mij dus geen concurrentie heeft. Hij zegt dat het hem niet uit maakt als hij maar een lage 36-er kan lopen. Ik bedenk me dat mijn PR op de 10 km 36:05 is als tussentijd op de "20 van Alphen". Kijken wat we voor hem kunnen regelen.
Ik kom vanaf de 6 km voor hem te lopen en merk dat hij het tempo niet vol kan houden. Op mijn horloge en door wat rekenen zie ik dat we die lage 36-er wel kunnen halen maar dan moeten we door blijven gaan in ongeveer dit tempo. Ik spoor hem aan vooral bij me te blijven maar hij heeft het moeilijk. Zelf lig ik toch al ver voor op het doel van vandaag en laat het tempo iets zakken zodat hij aan kan blijven haken. Er mag geen gat tussen ons komen want dat is dan de nekslag voor zijn poging. Hij laat nog even weten dat ik mijn eigen race moet lopen, maar die opmerking laat ik voor wat ie is. Probeer bij me te blijven zeg ik, en het lukt hem om kort achter me te lopen. Nog 3, nog 2, nog 1 km. Je kan het en het gaat je lukken moedig ik hem aan. Als we voor de laatste 400 meter de atletiekbaan opdraaien spoor ik hem aan om voor me uit te lopen maar dat lukt hem niet meer. Naast elkaar draaien we de ronde over
In afwachting van de start. Ontspannen maar geconcentreerd. Foto: Ronald Meijer.
Nu weer van de baan af en alleen nog maar een rondje om de Zegerplas heen. Onderweg haal ik de nodige lopers in die niet het geluk hebben om zo makkelijk te lopen als ik. Ze moeten er keihard voor werken en ik heb respect voor hun prestaties. Mijn tijden per kilometer blijven prima. Ik zie het nu al zitten om volgende week in Nijmegen het tempo ook zou te proberen ondanks de heuvels daar. Gewoon doen en zien wat het oplevert. Het voelt allemaal goed nu maar uiteraard ben ik blij dat de atletiekbaan weer in zicht is. Hek door en de baan op. Op de hoek staan de buurfans me op te wachten. Ronald, Petra en Marit. Fijn dat jullie op me gewacht hebben na de race van Ronald. Rondje om de baan en klaar zijn we weer in 54:36. Pardon, dat is maar 20 seconden boven mijn PR terwijl de door de organisatie opgegeven lengte van deze 15km wedstrijd zelf nog 156 meter meer is geweest.   Dat komt precies overeen met mijn Garmin-resultaat.
de baan waarbij ik de binnenbaan moet nemen omdat ik er nog een ronde van 5 km achteraan moet doen. Naast elkaar gaan we over de 10km finish en ik zie de klok op een mooie 35:56 staan. Een hoge 35-er is het geworden en dat vindt hij vast ook wel goed. Onwijs leuk voor hem. Gefeliciteerd! Ik moet lachen omdat ik nu zelf totaal als verrassing van de dag op de 10 km een tussentijd-PR neer zet van 35:56. Een paar seconden onder de 36:05 wat het oude PR was. Volgens mij wordt het tijd dat ik eens een keer een losse 10 km ga lopen, dan kan het nog veel sneller denk ik.
Wie zin heeft mag het uitrekenen, maar ik gok dat ik hier vandaag op de 15 km mijn PR eingelijk al scherper heb gezet. Als ik daar zelf dan vanuit ga moet ik het volgende week met de 7 Heuvelenloop ook maar laten zien. Geen woorden maar daden! Ik krijg een kaartje waarmee ik mijn "Eerste prijs mannen 15 km" op kan gaan halen. Volgens traditie van de Zegerplasloop gok ik op gevulde speculaas of amandelstaaf. Het wordt een fles badschuim en een doosje handencreme waarmee ik volgens de verpakking eeuwig jong blijf. Te laat, denk ik, want het verval heeft allang ingezet.

(Telefoon op het FrankRoadRunner-secretariaat staat roodgloeiend; er is in Nederland druk gerekend en ik zou inderdaad op de 15,0 km een PR gelopen hebben van 54:03. Dertien seconden er af. Dat biedt kansen voor volgende week.)