7-heuvelenloop maakt PR-lijst '11 compleet        20 nov 2011
Zondag 20 november gaat een leuke en spannende dag worden. Ik doe mee aan de 7 Heuvelenloop en zit op uitnodiging in een wedstrijdteam. Een hele eer en daarom wil ik ook gaan knallen. Verleden jaar deed ik als recreant mee en liep die 15km in 54:16. Niks mis mee maar nu wil ik het iets sneller proberen. Als dat lukt heb ik in 2011 op alle afstanden mijn PR's scherper gezet. Een uitdaging. Lukt het niet dan heb ik toch een mooie dag gehad.
Kadootje
Alleen al het mee doen is leuk. Een schitterende route over 7 heuveltjes. Verleden jaar heb ik gemerkt dat het eigenlijk 11km met klimmen, en soms wat afdalen, omhoog gaat en dat die laatste 4km bijna alleen maar naar beneden gaan. Elf kilometer rammen en stampen dus en zorgen dat je nagenoeg kapot boven komt. Dat laatste stuk is verstand op nul, blik op oneindig en proberen met je lijf je benen bij te houden. Een lange rush naar de finish die overigens live in beeld is op de website van de organisatie. Klinkt best wel ludiek maar het verdelen van je kracht is een moeilijk spel op de heuveltjes. Ondanks de zandloperstart, waardoor het na de start niet zo dringen is op de route, is het toch gewoon druk. Gezellig druk. Bij de inschrijving kon ik mijn tijden van dit jaar op andere afstanden opgeven. Op basis daar van kreeg ik het voorste startvak, "Grijs",  toegewezen! Een mooi kado. Ik tussen de toppers is natuurlijk een Once-in-a-life-time ervaring, dus mijn dag kan al niet meer stuk.
Buit is binnen
Om 13:00 uur sta ik in het startvak. Gespannen maar ook met een "eindelijk mag ik" gevoel. Gaat dat laatste PR vandaag nou sneuvelen of niet? Ik heb mijn sporthorloge ingesteld op een tempo van 3:33 minuut/km wat neer komt op 16,9 km/uur en een berekende eindtijd van 53:30. Veel sneller dan m'n PR van verleden jaar maar ik hou rekening met een eventuele foutmarge  in de Garmin.
De zon probeert door de dichte mist heen te prikken als het startschot klinkt en duizenden lopers gaan van start voor hun 15 kilometer. De eerste paar honderd meter is het even zoeken naar mijn juiste tempo en ik ben blij verleden week bij de Zegerplasloop geoefend te hebben. Na een poosje komt de kadans er in maar het tempo ligt echt hoog. Na 4 km komt de eerste wat langere klim en het voelt niet lekker. Het voelt zelfs heel zwaar, alsof er kilo's extra aan mijn voeten vast zitten. Lood in m'n schoenen en aan mijn kuiten maar ik wil het tempo niet te ver laten zakken. Vandaag per sť niet. Ik accepteer het zware lopen en weet dat het niet lang duurt. Nee, ik ga ook niet aansluiten bij andere lopers of groepen. Gewoon helemaal mijn eigen strijd vandaag. Het afdalen in het middendeel probeer ik ook zo te doen dat het geen kracht kost. Die energie gebruik ik liever voor het klimwerk waar meer winst te halen is dan met het dalen. Drankposten sla ik over. Zeker vandaag zijn die niet nodig.
Het rekenen is begonnen en ik zie dat ik op het schema van 3:33 in het middendeel iets verloren heb. Ik geloof dat het maximale verlies tussendoor 37 seconden is geweest op het zwaarste stuk. Dan is het goed om het parcours te kennen en dus te weten dat je daarvan weer veel terug kan pakken. Op de 10 km wordt het nog 1 km naar boven stampen en dan is het ergste leed geleden. En nou het tempo weer omhoog. Als ik zo door kan gaan als nu wordt het een PR maar ik wil meer.

Ik wil makkelijk onder de 54 minuten binnen komen. Beetje gas er bij naar beneden toe en dat gaat soepel. De laatste kilometer en links van me zie ik de stroom nieuwe lopers starten. Ik ben er bijna en kan prima doortrekken.

Streep in zicht en ik zie dat ik nog maar een verlies op het gekozen schema heb van 6 seconden. Aardig wat terug gepakt dus in het laatste deel.
Terug naar mijn kleedruimte en ik blijk eerste van ons werk te zijn. Zal best, maar alleen mijn PR-tijd vind ik interessant; en de warme douche is ook wel interessant. Hoewel, vandaag is er nog een extraatje. Het wedstrijdteam waar ik in zit wordt 2e overall en we mogen het podium op. Bloemen, foto's en een enveloppe met inhoud te besteden aan Asics sportartikelen. Dat is niet vekeerd want ik zoek nog een warm loopjack voor de wintermaanden. Leg maar vast wat klaar in de Asics winkel.

En nu is het wel even genoeg geweest met alle wedstrijden en uitdagingen voor PR's. In december nog 1 of 2 loopjes op het programma, maar daarmee houdt het op. Al mijn PR's zijn dit jaar scherper gezet, soms wel meerdere keren. Dat was een doel naast het doel om te genieten en gezond te blijven zonder blessures. Dat is allemaal gelukt. De buit is binnen...    (Meer foto's volgen later)
Op de streep gaat mijn Garmin stil op een eindtijd van 0:53:38. Weer een DIK PR. 38 Seconden er af en dat zo kort na de Berenloop op Terschelling. De rondetijden per kilometer mogen er ook best zijn, zowel met klimmen als dalen.