Jaaroverzicht 2011   Een PR jaar             22 december 2011
Wat een onwijs dwaas sportjaar was dit. Kon ik bij het maken van het jaaroverzicht 2010 alle wedstrijden en uitslagen nog uit m’n hoofd opdreunen, dit jaar is dat niet te doen. Heeft niets met opkomende ehh, hoe heet het ook alweer, oh ja, Alzheimer te maken. Gewoon veel gedaan. In januari 2011 maakte ik een planning met de gedachte dat daar best nog wat bij zou kunnen komen. Wedstrijden zoals de Zegerplasloop, 20-van-Alphen en de marathon van Rotterdam werden gepland maar er kwam heel veel meer bij. Het werden 10 marathons, een paar meer dan gedacht. Mijn enige doelstelling "Dit jaar op alle afstanden mijn PR’s scherper stellen" werd gehaald. En hoe! Twaalf keer een PR gelopen.
JANUARI : Het eerste PR wordt verpletterd
De laatste oliebollen waren net weggewerkt toen de Florijnloop in Woudenberg op de kalender stond. “Even” een PR lopen op de 10 mijl mocht geen probleem zijn omdat het bestaande PR nog met een telraam was geklokt, zou oud was het. In wind en regen het PR vermorzeld, een plaats op het podium en de toon voor de rest van het jaar was gezet. Had met beter weer toch nog wel sneller gekund denk ik.
Het scheelde niet veel of mijn tijd was door een computerinstelling niet geregistreerd. Ze waren vergeten de groene chips ook door de computer te laten detecteren. Goed dat ik een beetje vooraan liep waardoor mijn tijd ook met de hand geklokt was anders was de eerste missie gelijk al voor niks geweest. Nu de rest van de PR's nog slachten. Ik lust ze rauw.
FEBRUARI : Stedentrip gepland
Ongekende luxe. Ik wordt gevraagd om in mei mee te gaan naar Praag om daar de marathon mee te lopen. Een WK nog wel. Ik begrijp het nog steeds niet. 3 jaar geleden mijn eerste marathon en nu deze eer. Natuurlijk ga ik mee. En in diezelfde week de vraag van Marjolein om in oktober mee te gaan naar de marathon van Brussel. Cultuur en sport in één weekend. Ja natuurlijk ga ik mee. De marathon van Eindhoven die een week na Brussel is laat ik dan wel aan me voorbij gaan. Tenminste, dat dacht ik op dat moment. Leuk al die plannen maken, maar er moet wel gelopen worden deze maand. Voorbereiding op het echte snelle werk bij de 20 van Alphen. De Zegerplasloop van 30km werd gebruikt als testloop en werd een succes kan je wel zeggen. Een tussentijd op de 20km die een dik PR opleverde, net als de 30km zelf. 1:56:00. Weer twee PR’s gelopen als oefenwedstrijd. "Piek ik niet te vroeg?" heb ik wel eens op TV gehoord bij echte sporters. Ik dacht, laat ik hem ook eens gebruiken, dus vandaar de lichte paniek;  "Piek ik niet te vroeg??"
MAART : OSR meldt zich net voor de 20 van Alphen
We zijn er uit. OSR Security en ik hebben elkaar gevonden in de sport waardoor ik nu een betrouwbare sponsor heb. Snel de kleding laten bedrukken want de 20 van Alphen zit er aan te komen. Mijn thuiswedstrijd waar ik graag een PR wil lopen. Dat zal na dat PR van een maand geleden wel lastig worden maar je weet maar nooit. Je weet zeker maar nooit. Het ging geweldig goed en eigenlijk achteraf gezien te makkelijk. Kan dit dan toch nog sneller? Een tussentijd PR op de 10 km en ook weer een
APRIL : Mijn eigen Rotterdam
Wat er ook gebeurt, dit pakt niemand me af. Ik moet en zal de marathon van Rotterdam meelopen. Dit jaar met het doel om heel te blijven zodat ik een maand later op het WK in Praag goed voor de dag kan komen en daar een PR kan lopen, maar ook om hier onder de 3 uur te lopen. Dat lukte makkelijk in 2:56:00 maar toch met, voor het eerst, een kleine blessure tot gevolg. Een dikke rechter enkel zou nog maanden door blijven sukkelen maar was geen belemmering om gekke dingen te gaan doen. Hoewel, "gek"? Je kan beter zeggen dat het "te gek" was om te doen.
Nog een avond/nachttraining voor de Roparun gedaan met het team Tref&Co en alles verliep soepel. Die enkel werd elke keer wel dik en blauw maar ach, daar zit toch je sok overheen en dan zie je er niks van.
MEI : Ik sta echt in Praag aan de start
Tussen al die echt hele snelle mensen staat FrankRoadRunner aan de start voor het WK marathon in Praag. Gekkenwerk maar ik sta er echt. Onwijs wat heb ik een geluk dat ik mee mag. Praag is een prachtige stad maar dat telt de komende 3 uur niet. Het doel is om een PR te lopen en ook dat lukt weer. 2:50:34. Vier minuten van het oude PR afgehaald en dat op dit mooie maar moeilijke parcours. Mijn dag kan niet meer stuk en ik neem me voor om ooit hier nog een keer te rennen, maar dan wat rustiger. Hij gaat op de lijst voor 2012.
Een week later sta ik in een andere oude stad aan de start. Gewoon 15 km van huis in Leiden om (Running)Ronald naar een PR op zijn halve marathon te hazen. Dat lukt prima en Ronald is al lang in de gloria als ik dat rondje nog een keer ga doen, want ik loop de hele marathon van Leiden. Ook die missie wordt volbracht in 2:56. Zelfde tijd als in Rotterdam maar nu een week na mijn PR in Praag. Kan je het nog volgen? Ik niet meer.
JUNI : Sprinten naar Rotterdam
Geen duurlopen dit keer maar slechts 1 prachtig evenement. De RopaRun vanuit Parijs terug naar Rotterdam. Met team Tref&Co samen met 7 andere lopers de afstand van ruim 500 km afgelegd in stukjes van 1 km om de beurt. Het lopen ging goed maar dat slaaptekort was heel erg dit keer. Rennen werd het laatste stuk in Nederland meer slaapwandelen, maar als je daarmee 12000 euro bij elkaar rent is dat gewoon prachtig. Voor de rest was juni een maand om even achterom te kijken naar die PR regen tot nu toe.
JULI : Geen evenementen, dan toch maar trainen
Deze maand niks te doen op het gebied van wedstrijden of evenementen. Dan kan je maar één ding doen; lekker lopen en dat gaat prima als je op Terschelling zit. Heel wat kilometers gemaakt om te wennen aan het parcours van de Berenloop, (verleden jaar ging het daar heerlijk) die ik graag in november weer wil doen. Duinen en strand, ik heb wat meters gemaakt met schitterend weer. Of ik nou mee ga doen met de Berenloop of niet, die trainingen waren schitterend. Spanning en sensatie. Ga ik of niet?
AUGUSTUS : Even een paar duurloopjes plannen
Gelukkig, mijn Berenloop-maatje van verleden jaar wil in november weer mee naar Terschelling. Dan heb ik dus niet voor niks getraind want alléén die kant op gaan doe ik niet. Snel boeken dus voordat de boot vol is en we geen onderdak meer hebben. Brussel had ik in februari al geboekt. Zijn dat dan 2 marathons in die periode? Ja en nee. Ronald wilde graag een haas hebben in Eindhoven, een week na Brussel, en daar heb ik toch ook maar ja op gezegd. Drie mara-
SEPTEMBER : Nu eerst het kortere werk
Na het drama van de marathon in Haarlemmermeer in 2010 wilde ik revanche nemen maar dat kon niet. De hele marathon was geschrapt. Alleen de halve werd nog gehouden en eigenlijk was dat ook wel genoeg in de aanloop naar die vijf marathons een maand later. Ook deze halve marathon van Haarlemmermeer in 2011 viel zwaar tegen. Het voelde helemaal niet lekker. Tempo verkeerd, benen verkeerd, ademhaling verkeerd, alles verkeerd en bijna spugend over de finish. En ondanks dat toch nog een PR van 1:20:20. Ik baal er van. Wel een PR in een tijd die niet in verhouding mocht staan tot de tijd op de 20 van Alphen. Nou ja, toch een podiumplek maar ik wil die dag liefst snel vergeten. Volgend jaar beter.
Twee weken later wordt het leuker in het wedstrijdteam met de Dam-tot-Dam, de wedstrijd van Amsterdam naar Zaandam, een afstand van 10 Engelse Mijl (16,1km). De regen kwam met bakken uit de hemel, en toch een PR van 58:29 gelopen. Ik weet dat het sneller had gekund maar ach, de komende weken kan al die overtollige energie er wel uit. Wel iets minder snel maar minstens zo leuk; de marathons.
2 Oktober
Eindelijk weer eens echt aan de bak, te beginnen in Brussel. Samen met Marjolein in de zomerwarmte van 27 graden naar Brussel. In het startvak ontstaat verwarring; ben ik nou haas of loop ik in de weg? We zijn er uitgekomen en het werd een topweekend, waarbij ik lekker heb kunnen lopen en Marjolein een PR liep (3:19:40) en een podiumplek haalde. Een PR op dit lastige parcours in die warmte! Geweldig gedaan! We hebben genoten van de mooie stad en het hele weekend. Sport en cultuur gaan dus prima samen.

9 Oktober
Door naar Eindhoven waar ik welkom was om Ronald naar een tijd onder de 3 uur te hazen. Aan alles was gedacht, behalve het feit dat je, zoals al vaker gezegd, een tijd niet af kan dwingen. Het klopte net niet. Net te weinig energie, net te weinig snelheid, net te veel wind. Kortom, de klok liep iets te snel. 34 seconden kwamen we te kort voor die “sub 3”. Het werd 3:00:33. Vierendertig stomme seconden, of te wel 0,3% hadden we te veel nodig. Onze wraak zal zoet zijn en we plannen, als de tranen afgedroogd zijn, een nieuwe kans. In dit geval de Marathon van Purmerend op 11 december. Eens gaat het lukken, maar nu moeten we tevreden zijn met een dik PR voor Ronald op de marathon en dat is een felicitatie waard. Bedankt voor je vertrouwen Ronald. Samen lachen, samen huilen.

16 oktober
Ik start op de marathon van Amsterdam samen met Menno, mijn kamergenoot uit Praag, maar daar gaat het met Menno niet zoals hij wil. Een blessure speelt op en hij moet in tempo heel erg terug. Volgens de afspraak loop ik alleen verder maar ook bij mij gaat het bij terugkeer in het centrum van Amsterdam niet meer zo goed. Veel gestopt en stukken gewandeld en dat heeft zeker 3 tot 4 minuten gekost. Geeft niet, het doel was om heel te blijven voor de volgende marathons. Als ik ondanks dat dan nog in 2:52 over de streep kom, zou het  zonder te stoppen en wandelen met gemak een PR geweest staan. Wat moet je daar nou van denken?

November : Kijken of de snelheid er nog in zit
Grappig al die marathons, maar het gaat wel ten koste van de snelheid op de korte afstand. Met de wetenschap dat ik 2 weken na het PR van Terschelling met het wedstrijdteam mee mag doen op de 7-heuvelenloop moet daar snel aan gewerkt worden. 12 November weer een testwedstrijdje met de Zegerplasloop om te kijken hoe de vlag er bij hangt op een 15 km. Die vlag wappert lekker merk ik. Bizar genoeg lukt het me om na die marathons (als tussentijd) een PR op de 10km te lopen  en loop ik een hele vlotte 15km in 54 minuten.
DECEMBER : Vooruit dan maar, nog twee erbij
Al vrij vlot na het 34-seconden-drama van Eindhoven hadden Ronald en ik een andere marathon geprikt voor een herkansing. Het zou de Purmer Bosmarathon worden op 11 december en we wilden het dit keer minder journalistiek aanpakken. Weinig tot geen ruchtbaarheid en gewoon rennen om die sub 3 voor Ronald te halen. Waar het aan lag weet Ronald zelf niet, maar vanaf de 30 km wilden de beentjes niet meer. Op de 35 km hebben we een verstandige beslissing genomen; We laten het doel voor wat het is en lopen de marathon gewoon lekker uit als training. Het werd 3:11:11. Geen sub3 maar wel een leuke dag.
Om lekker uit te waaien na de saaie rondjes van Purmerend heb ik een week later toch ook de marathon van Spijkenisse meegepakt. Die verliep iets anders dan de bedoeling was. Hagel, regen en harde wind waren spelbrekers als het om de lol gaat. Uiteindelijk kwam er een zonnentje door maar toen was het al te laat. Tot op het bot verkleumd en met twee bovenbenen met spierpijn maak ik hem af met 27 keer stoppen in de tweede helft en een eindtijd van 3:05:40. Of dat uitlopen slim was is de vraag, want het leverde wel een spierscheuring op in het linker bovenbeen. Een retorische vraag dus eigenlijk. Verplicht rust nu en dat is eigenlijk niet zo erg. Uit mezelf had ik zonder blessure die rust toch niet genomen. Nu kon ik mooi het jaarverslag tikken.
Dank je wel
Van de meeste kilometers heb ik genoten dit jaar, zoals tijdens De Berenloop, maar sommige kilometers heb ik vervloekt; de Auw Auw marathons. Voor mij is duidelijk dat je snelle tijden niet alleen met je benen loopt maar zeker ook met je koppie. Als het daar goed zit tijdens het lopen komt het goed, echt waar.
Wie het lef heeft gehad om door "mijn jaar" heen te wandelen kan maar tot twee conclusies komen; Hij is gek of hij is knettergek. Beide antwoorden reken ik goed. Maar ik had het geluk om, altijd ondersteund door mijn thuisfront, al die leuke dingen te mogen en te kunnen doen. Ze hielden volgens mij hun hart wel vast voor die 5 marathons op rij in oktober, maar gaven me toch het vertrouwen. Daar heb ik dan leuke dingen mee kunnen doen. Bedankt voor het vertrouwen en voor de hulp rond al die kilometers.
Uiteraard ook alle andere sporters en bekenden bedankt voor de lol en de motiverende mails, telefoontjes, aanmoedigingen, sms-jes, WhatsApp's, tweets en last but not least, de ouderwetse schouderklopjes.
OKTOBER :

Marathons als zoete broodjes
Ik maakte geen tijd om veel te trainen. Het kwam me niet goed uit dit jaar, net zoals het me vorig jaar en het jaar dáárvoor ook niet uit kwam. Er is meer dan sport op de wereld. Dit jaar een paar km meer gelopen dan vorig jaar; nu 1862 km. Die kilometers zijn gemaakt in dikke sneeuw, diepvrieskou, hagel en soms bakken met regen, maar ook in de Brusselse najaarswarmte.  Trainingen, funruns, sponsorloop en marathons, er zat van alles in. Als ik ging lopen was het ook gelijk ver, vind ik zelf tenminste, en altijd tegen het wedstrijdtempo aan. Je kan er maar beter aan gewend zijn is mijn zelfbedachte strategie. Dat kost inderdaad energie maar ik voel me er goed bij. Bijna nooit last van pijntjes of blessures maar wel af en toe door de energie heen. Zware benen of gewoon totaal "op zijn" zoals tijdens de RopaRun of de marathon Amsterdam, het hoorde er allemaal bij. Na 40 km iedere keer het "dit doe ik nooit mee" om na het douchen al weer af te spreken voor volgend jaar.
Trainen als een wedstrijd, of een wedstrijd als training
Op twitter en internet vliegen de berichten voorbij over strainingsschema’s, al dan niet in bepaalde hartslagzones. Sportvasten is in 2011 de minimale basis en Bietensap een “must” voor iedereen die sneller wil dan gisteren. Lange rustige duurlopen, afgewisseld door intervaltrainingen, zouden er voor zorgen dat je Haile doet verbleken als het om snelheid en duurvermogen gaat. Planningen waar je op z’n minst wiskundig voor onderlegd moet zijn om ze te begrijpen zijn meer regel dan uitzondering. Stuk voor stuk zijn ze zo lang en ingewikkeld dat je www.geheugentrainer.nl helemaal uitgespeeld moet hebben om je training überhaupt te kunnen onthouden tot het eind. Wie er ook gelukkig van wordt, ik in ieder geval niet, denk ik. Daarom begin ik er niet aan. Wat mij betreft de boom in met al die mooie theorietjes, maar wie er wel wat in ziet wens ik succes, èn sterkte. Ik hou het op niet te vaak maar wel op tempo trainen, een bruine boterham met kaas, op de wedstrijddag zoetbeleg en een flesje sportdrank. Om de 10 km een dextro druivensuikertje verkies ik boven gelletjes, maar ieder doet wat bij hem past.

Alle verhalen over hoe vaak je een marathon mag lopen en wanneer je op z'n best bent kunnen zo de prullenbak in als je kijkt naar oktober. Mijn oktober dan wel te verstaan. Vijf vlotte of zware marathons in zes weekenden op rij, en de laatste werd een PR. Ik ben er niet trots op maar wel blij mee. Je kan niet trots zijn op geluk, hooguit dankbaar.
Totaal heb ik afgelopen jaar 110 keer de sportschoenen aangetrokken waaronder 18 keer voor een wedstrijd of evenement. Wat zegt u? Past deze “trainingmethodiek” niet in een bestaand plaatje?! Mooi, dan heb ik iets nieuws uitgevonden dat in 2011 voor mij prima werkte. "Hardlopen voor Dummy's", en dan wil ik de Dummy wel zijn.

Hieronder een rustige duurloop door de kalender van 2011. Loop gerust mee...
thons dus? Ja en nee, want… Mijn kamermaat uit Praag vroeg me om mee te lopen in Amsterdam, een week na Eindhoven. Klinkt eigenlijk wel grappig, rondje rennen in Amsterdam, dus ook die maar geboekt. Vier marathons in een paar weken, gekker kan het niet worden. Oh jawel hoor, want als je dan ook nog na een tip van een collega inschrijft voor de Natuurmarathon in Lekkerkerk heb je spontaan 5 marathons in 6 weekenden in je agenda staan. Nog even op rij voor oktober: Brussel, Eindhoven, Amsterdam, Lekkerkerk en Terschelling.
Vol vertrouwen ga ik een week later naar Nijmegen voor die echte knaller, de 7-heuvelenloop. 20 November zit ik in het wedstrijdteam en ik mag, gezien mijn tijden van dit jaar, lekker vooraan starten. Adel verplicht dus de gaskraan gaat flink open. Heuveltjes op en af maar de benen voelen heel zwaar. Toch die marathons die de boel nu gaan verzieken? Even doorbijten en doorknallen. Het is maar 15 km. Het uitgestippelde schema kan ik
technisch wel bijbenen en daardoor ben ik er de hele weg van overtuigd dat een snelle tijd goed gaat komen. En ja, weer een PR, zowel als tussentijd op de 10 als op de 15 met eindtijd van 53:38 . Als ik die marathons niet had gedaan had er nog wel iets afgekund, maar die marathons waren feestjes die ik niet had willen missen.
6 november
Eindelijk is het zo ver. Wat mij betreft de mooiste marathon die er is. De Berenloop op Terschelling. Weer met Marjolein die kant op, net als verleden jaar waar ik 3:02 liep. Dit jaar wil ik sneller maar een sub3 is, na die andere 4 marathons die ik net gedaan heb, wel voldoende. Het ging heel anders dan gedacht. Voorzichtig gestart, in het midden wat versneld en op het strand niet te veel verloren. Daarna lekker door kunnen trekken op “De Long Way” en dan volgt er als toetje op die serie van 5 marathons zo maar een PR van 2:48 . Begrijpen doe ik het nog steeds niet maar ik zal het accepteren zoals het is. Marjolein liep ook sneller dan verleden jaar en bereikte als derde dame een podiumplaats. Niet nodig natuurlijk om te zeggen dat dit weekendje Terschelling weer geweldig was. Volgend jaar gewoon weer.
30 oktober
Een week overgeslagen in verband met de vakantie, maar nu aan de start voor de Natuurmarathon in de Krimpenerwaard. De enige marathon waar ik spijt van heb gehad tot nu toe. Oké, hij is mooi, maar ik wil gewoon hard en blind door kunnen rennen zonder risico’s om in weilanden in gaten te stappen. Mijn enkels zijn me heilig na de blessure van 2006. Heelhuids de streep halen is het ultieme doel en dat lukt. Zelfs een kilometer afgelegd in ruim 8 minuten, maar dat zal wel komen door het blabla-verhaal met fotomoment bij de voorlaatste drankpost. Wel gelachen daar. Finish in 3:03 en ik vind het allemaal prima. Ik ben heel gebleven onder toeziend oog van sponsor OSR Security die kwam kijken waar al die sponsoring dan voor gebruikt wordt.
Ik wens iedereen fijne kerstdagen
een veilige jaarwisseling en
veel gezondheid voor 2012
heel dik PR van 1:12:51 op de 20km. 3 minuten van het oude af en ik begrijp er zelf niks van. Rotterdam moet nog komen en nu al zo veel energie verbruikt. Verbruikt of verspild?
Polder of strand blijft lastig kiezen