Alle Alphense loopjes zoals "de 20 van Alphen", de "Jaarmarktestafette" en natuurlijk de "Zegerplasloop" heb ik al een paar keer gedaan. Hier om de hoek in Nieuwkoop is ook een hartstikke leuke loop, de halve van Nieuwkoop, dus daar moet ik ook een keer aan mee doen. Als je hem snel wil doen valt hij voor mij wat lastig in het jaar zo kort voor alle marathons. Dan maar meedoen gewoon om het meedoen en nergens op letten. Behalve dan op de mooie omgeving.
"Gezien uw leeftijd" zorgt voor PR               01 sept 2013
Trainen voor de hele en toch de halve
In de zomermaanden heb ik rust genomen in aanloop naar een vol gepland najaarsoffensief. Daarin zitten een paar marathons met heuvels en zand zoals de Kustmarathon en de Berenloop waarvoor langzame duurtrainingen nodig zijn. Maar er komen ook twee korte en snelle dagen aan; begin september een halve marathon, Nieuwkoop dus dit keer, en eind november de 7-heuvelenloop van 15 km in Nijmegen. Dat vraagt om korte krachtige trainingen. Die twee door elkaar heen trainen gaat niet maar ik probeer het wel. Resultaat is dat ik tijdens de duurlopen te snel ga en vaak moet stoppen, of dat het tempo-intervalwerk niet op gang komt. Het gevoel is dat ik gemiddeld wel vlot loop maar dat het nergens toe leidt. Ga ik me daar druk over maken? Dat dacht ik dus niet. Gewoon overal lekker aan de start gaan staan, de lat wat lager leggen en lol hebben dat ik mee kan doen na de hele zomer zinloos rondjes rennen.
Afgelopen week nog wel mijn laatste lange training tot twee keer toe moeten laten schieten. De eerste keer doordat ik als jurylid aanwezig mocht zijn bij het Vakantiespel in Alphen, waar 1600 kinderen het wereldrecord 1 minuut taartgooien moesten proberen te verbeteren. Geslaagd! De tweede keer omdat mijn werkgever het nodig vond na het werk nog een vergadering te beleggen van 2 uur. Bleef kans drie over en daar heb ik maar een intervalletje van 6 km van gemaakt. Wie weet is het wel ergens goed voor. De telefoon zit in het hoesje om mijn arm en de speakertjes in m’n oren. Ik heb ze uiteraard vastgeplakt met stukjes tape want anders vallen ze er geheid uit onderweg en niks erger dan dat. Of dat aan de vorm van de speakertjes of aan de vorm van mijn oren ligt doet niet ter zake in dit verhaal. Hoe dan ook ben ik nu onderweg verzekerd van een beetje muziek.
"Oude bekende" of "bekende oude" ?
De klok gaat richting kwart over één en de fanatiekere lopers gaan als eersten naar de startstreep. Daar hebben we nog tijd over en gemoedelijk worden wat weetjes uitgewisseld. Onderlinge strijd bestaat hier niet. Ik word vol ontzag met “U” aangesproken door Danny Binnendijk die kennelijk weet heeft van het aantal marathons dat ik per jaar wegwerk. Aardige gozer, totdat hij er voorzichtig over begint dat hij het aantal marathons en ook mijn tijden “zeker gezien mijn leeftijd" knap vindt. Leuke jongen die Danny, maar nu moet hij toch op gaan passen. Vandaag heeft hij heel ambitieuze plannen en vertelt 1:20 te willen lopen en eigenlijk lijkt me dat ook wel aardig om te proberen. De temperatuur is goed maar het waait hard. Wel hebben we tot een kilometer of 9 de wind mee en daarna op stukken ook flink tegen dus het wordt lastig om een lekker ritme vol te houden. Ik besluit om die 1:20 toch ook maar te proberen en te kijken of ik een beetje bij Danny in de buurt kan blijven.

Als het startschot valt sprint een groep van me weg alsof het vandaag om één rondje op de atletiekbaan gaat. Whow, veel plezier jongens, en na 200 meter laat ik ze gaan en loop alleen verder. Mijn tijd komt nog wel. We maken eerst een rondje door Nieuwkoop voordat we, windje mee, naar Noorden lopen. Het tempo zit er goed op en die kopgroep loopt nog veel harder bij me weg dan ik kon vermoeden. Weg plan, weg doel, dus dan maar alleen verder lopen met in mijn oren Q-music met “raad het geluid”. Nee, het is niet het lospeuteren van een stukje plakband en ook niet het tikken op een toetsenbord. Wat het wel is weet ik trouwens nog steeds niet. De snelheid ligt veel hoger dan nodig om op die 1:20 uit te komen maar ik besluit dat maar dapper vol te houden omdat er straks ook stukken komen waar de wind vol tegen is. Dat zal flink tijd gaan kosten als je toch al moe bent. Doortrekken dus maar en ik zie dat ik 5 man ver voor me uit heb lopen.

Vóór, na of tijdens ?
Ik probeer de tips van coach Coen toe te passen. Vóórvoetlanding, of toch haklanding? Wat gisteren goed was is vandaag absoluut fout. Artikelen in het blad Runnersworld spreken elkaar ieder jaar tegen. Dat noemen ze dan voortschrijdend inzicht maar ik vind het raar. Middenvoetlanding vandaag dan maar? Is dat vandaag de beste en snelste manier? Doet me gelijk denken aan de eeuwige discussie over sex voor of na de wedstrijd. Ná de wedstrijd zou goed zijn voor het herstel. Vóór de wedstrijd zou beter zijn voor weer wat anders, en nu is dus het wachten op het artikel dat sex tijdens de wedstrijd als ultieme oplossing aanprijst. Even rekenen; ik doe ongeveer 3 uur over de marathon en de limiet staat meestal op 5,5 uur. Dat betekent dat ik dan tussendoor 2,5 uur over heb. Niet aan denken nu.

Door Noordse-Dorp heen en dan rechtsom richting de Meije. Het gaat veel te hard voor het leuke. Ik ben dit helemaal niet meer gewend en heb het tempowerk verknald door al die duurlopen. Tuurlijk, de tochtjes vanuit Utrecht en Rotterdam van de zomer waren leuk in de warmte, maar dit is andere koek. Doorbijten dan maar. Pauzeren en wandelen doen we dus vandaag niet. 
Geen podium, wel bloemen
Dan wordt ik omgeroepen en mag ik naar het podium. Nee, ik mag er niet óp want dat is voor de nummers 1 / 2 / 3 maar ik mag er als nummer 5 naast staan en krijg ook bloemen en een enveloppe. De inhoud daarvan heb ik inmiddels overgemaakt naar de Stichting Cliniclowns omdat ik vandaag al heb gelachen en zij daarmee zieke kinderen weer een klein beetje plezier kunnen geven. Nog even een praatje over de hekken met hardloopbekenden die me stomverbaasd aankijken dat ik er nog zo vrolijk en, zo te zien, bijna niet vermoeid bij sta. Het ziet er dus anders uit dan het voelt. Ik zwaai nog even naar hardloopmaatje Ronald die ook weer gezond over de streep komt. Ik neem afscheid van Maaike en Henk en ga vlug terug richting Alphen omdat ik nog moet werken. Bloemen mee, envelopje mee en mooi T-shirt gekregen van sponsor Running Center Alphen aan den Rijn.

Naast alle leuke dingen vandaag, het PR en de blije gezichten moet me nog één ding van het hart, speciaal voor Danny:  Zeg nooit meer vlak voor de start tegen mij: “Gezien uw leeftijd.”  Dat geeft zó veel adrenaline.
Maar dan is het dan ook gedaan met dat windje in de rug en dat is te merken. Niet proberen door te jakkeren nu, maar lekker door blijven lopen en de opgebouwde tijdwinst langzaam weggeven in de tweede helft. Het mag en het is goed zo. Eerst door het natuurgebied van De Meije heen, langs de uitkijkpost, de fluisterboot en over de wildroosters. Het verlies in tijd blijft beperkt maar ik zie dat de loper voor me, Danny, meer verliest dan ik. Onze tussenafstand die zeker 400 meter geweest is, wordt kleiner en kleiner. Op de kronkelweg door De Meije die naar watertoren "Pietje Potlood" leidt, kom ik elke bocht iets dichter bij en op km 14 loop ik hem voorbij. Ik spoor een paar keer aan om bij me aan te haken maar dat lukt kennelijk niet. Ik volg mijn benen die moeite hebben om tegen de wind in te stampen en blijf kijken naar de top van de watertoren die toch vlot dichterbij komt.
Daar mag ik de hoek om, het Meijepad op. Een smal voet- en fietspad dwars door de plassen heen en ook hier komt de wind schuin van links voor, volgens mij meer van voren dan van links trouwens. Onderweg middenin nog een lekkere pittige brug die ik met een paar grote sprongen neem. Hoezo "Gezien mijn leeftijd wel knap" Danny?

Dan komen er twee fietsers tegemoet. Niet echt handig op dit smalle pad vandaag tijdens de run, maar nog voordat ik daar nog meer van kan vinden blijken het twee kennissen van me te zijn. Raar, maar dan is het opeens weer wel leuk om tegenliggers te hebben. Met een high-five passeren we elkaar en begin ik aan de laatste 3 km. Nieuwkoop, here I come. Nog 12 minuten afzien. Wat is nou 12 minuten?! Kom op, afzetten, been naar voren, korte kontakten, afzetten.
Dan de laatste slingers naar de bewoonde wereld. Achter me zie ik op ruime afstand de volgende loper en eigenlijk is zeker dat ik vijfde ga worden. Van mijn eindtijd heb ik geen idee omdat ik alleen maar lekker gelopen heb en het verlies door de tegenwind niet goed in beeld heb. En trouwens, het rekenen lukt na 19 km rennen ook niet meer. Nog even doortrekken naar de finish. Eerst nog even linksaf in de andere richting dan de finish maar dan schiet me te binnen dat ze hier een keerlus gemaakt hebben om precies die 21,1 km te kunnen maken. Vandaar ook dat ik een andere loper tegemoet krijg die dus de nummer vier moet zijn. Oké, ook ik maak de keerlus om de pion en dan rechttoe rechtaan over de dijk naar de finish. Windje mee de laatste kilometer en het gaat lekker zo. Nog 150 meter te gaan voor de allerlaatste haakse bocht naar rechts en de bocht op de grond zie ik dochter Maaike zitten die de foto's weer net zo mooi maakt als anders. Henk staat er achter te lachen en met een zwaai draai ik naar rechts.

Nog dertig meter tot de eindstreep en als ik de finishklok zie weet ik pas dat het een 1:19 gaat worden. Om precies te zijn wordt het 1:19:48 en dat is, sorrie maar het is nou eenmaal niet anders, een PR. Niet bedoeld en totaal niet op getraind maar het is er wel. Het vorige stond een beetje onder het stof op 1:20:20 en was wel aan vervanging toe, maar dat het vandaag met deze wind en zonder tempotrainingen zou gebeuren is een beetje raar. Nou ja, het is in ieder geval een leuke opsteker naar de komende marathons.
Op naar Nieuwkoop. In het epi(sport)centrum van Nieuwkoop eerst maar mijn startnummer ophalen. Het is goed geregeld en al vlot zit startnummer 27 op mijn shirt gespeld. Nu het komende half uur tot aan de start warm zien te blijven. Tijdens het heen en weer dribbelen kom ik collega Jasper tegen die vandaag onder de 2 uur wil finishen. Hij wil nu nog even de voorkant van mijn schoenen bekijken omdat hij straks alleen de achterkant nog maar denkt te kunnen zien. Veel bekenden van AAV’36 staan langs de lijn en ook Alwin is er. Hij wil vandaag een 1:22 lopen als voorbereiding op de marathon in Berlijn. Wat ik wil gaan doen vandaag? Ik wil ook zoiets lopen en als het mee zit een 1:21. Maar eigenlijk maakt het me niet uit vandaag. Gewoon lekker lopen en genieten van de mooie route door De Meije. Voor wie een keer niet weet waar hij moet lopen, hier rond Nieuwkoop en De Meije is het lekker vrij lopen door de natuur. Tot zo ver dit reclamespotje... Hoofdzaak is dat ik aan deze dag een goed gevoel over kan houden om de komende 4 weken te trainen voor de volgende marathons. Ik ben er van overtuigd dat je lichaam bij duursport alleen goed kan presteren als het tussen de oren klopt. Draait het daar boven niet lekker dan halen trainingsschema’s en snelle schoenen niets uit. Maar wie ben ik?
Voor het eerst ga ik lopen met een zonnebril op m'n kop. Een verjaardagskado van Petra en in Rotterdam gekocht. Het zal wel even wennen worden maar ik krijg in ieder geval geen vliegjes of andere gevogelte meer in m'n oog.