2e Plaats bij Drechtloop Leimuiden      21 jan 2018
Toen ik een paar jaar geleden mee wilde lopen met de "Drechtloop" werd hij afgelast ivm kans op ijzel. Het parcours gaat voor het grootste deel langs het water, en de kans op gladde wegen tijdens vorst is hier dan ook groot. Deze loop kent ook een afstand van 10 Engelse mijl (16,1 km) en die afstand heb ik voor het laatst gelopen bij de Florijnloop in 2011. Zo na de de feestdagen en in voorbereiding op de 20 van Alphen leek het me leuk om zo vlak bij huis even gas te geven.
   
Vr de start eerst in Rijnsterwoude aan de bel bij Nicole die de afgelopen jaren tijdens de Berenloop op Terschelling daar mijn buurvrouw was. Letterlijk. Nicole gaat ook mee lopen dus gaan we, na de koffie, richting de start in Leimuiden. De afgelopen dagen was het koud en waaide het hard. Vandaag is het schitterend hardloopweer; bijna geen wind, lekker fris en stralende zon. Voor een goed getrainde hardloper dus geen enkele smoes te verzinnen om niet een keer vol gas te geven. Geen overtocht met de boot, geen P+R en met de Metro verder. Nee, gewoon een dorpje verderop je auto naast de start/finish parkeren en omkleden bij de plaatselijke voetbalvereniging. Goed georganiseerd en gezelligheid troef hier in Leimuiden. Nicole start in de middenmoot maar ik ben zo ongezellig om vooraan te willen starten. Weg uit het gedrang en zo snel mogelijk op tempo zien te komen. Vandaag wil ik een snelle tijd.
Na het startschot gelijk vol gas door de straten van Leimuiden. En loper heeft nog meer haast dan ik en ik ga er van uit dat hij met de 10 km. mee doet en niet met de 16,1 km. Eigenlijk ga ik veel harder dan ik dacht te kunnen, maar ik gok er op dat het vandaag wel goed gaat komen. Het tempo de laatste weken was prima, zelfs nog met de trainingen in de harde wind. Na de brug over de Drecht gaat loper 1 inderdaad linksaf richting Bilderdam voor zijn rondje 10. Ik loop op kop van mijn afstand naar het zuiden, richting keerpunt in Rijnsaterwoude. De voetstappen van nummer twee hoor ik redeijk kort achter me. Zal ik iets inhouden en hem bij laten komen? Samen verder loopt toch een stuk makkelijker dan alleen. Ik besluit gewoon door te blijven stampen en maar te zien wat er van komt.
Halverwege Rijnsaterwoude staat ter hoogte van het huis van Nicole onze fanclub, in de vorm van Dennis en de overbuurvrouw. Geen tribunes en geen DJ of zoiets, maar altijd nog veel meer publiek dan waar dan ook langs de route zal blijken. Vlak na het keerpunt word ik met behoorlijk tempoverschil ingehaald door 1 loper. Zo zeg, die loopt soepel. Hij bouwt in de komende kilometers een verschil op van ongeveer 200 meter en gek genoeg blijft dat ook ongeveer gelijk. Is zijn tempo omlaag gegaan of heb ik mijn tempo toch weer weten op te pakken?
Ik weet het niet want ik probeer zo min mogelijk op mijn horloge te kijken. Gewoon gas geven en stampen. n genieten in de zon langs het water want de route is echt mooi. Later zie ik dat mijn tijden toch heel vlak zijn gebleven, dus het kan niet anders dan dat die supersnelle inhaalaktie een versnelling van hem was om "u" tegen te zeggen. Petje af.

Mijn eerste kilometer na de start ging met 3:40 natuurlijk veel te hard maar daarna was het een perfecte loop. Mooi vlak gelopen en eigenlijk alleen helemaal aan het einde een dipje, gevoelsmatig. Een 3:53 mag je eigenlijk geen dip noemen maar die kilometers richting het dorp zelf voelden zwaar.

De laatste kilometer nog even het gas er op en als je dan je laatste kilometer in 3:38 doet is daar niks mis mee. Door de straten van Leimuiden, paar keer links rechts en dan richting spandoek. Finish in 1:00:29 wat ruim voldoende was voor een tweede plaats over-all.
Nicole liep een PR ! en gaat sneller en sneller de afgelopen weken. Ik hoef voor haar geen PR op een marathon te voorspellen dit jaar; dat PR komt er tch wel. Ik krijg op het podium eeuwige roem over me uitgestort, een een beker in de hand. We gaan onze successen vieren bij Dennis en Nicole thuis waar de verse broodjes net de oven uit zijn komen rollen.

Leuk dagje zo. Volgend jaar weer?