Rondjes tellen of lekker lopen
Ik wil altijd weten hoe ver ik gelopen heb tijdens een training. Niet alleen omdat ik dat leuk vind, maar vooral ook omdat ik benieuwd ben welk tempo er bij dat loopje hoorde. Je hoeft niet echt een rekenwonder te zijn om met behulp van de afgelegde afstand en de verstreken tijd de gemiddelde snelheid te achterhalen. (Toch problemen met de berekening? Mail me.) En natuurlijk ook handig om te weten of je die afstand nou sneller gelopen hebt dan een paar maanden geleden of niet. En of de veronderstelde "het ging best lekker" niet eigenlijk "langzaam" blijkt te zijn.
Google earth
Kortom, toen ik net begon met lopen was het eerst een paar routes opmeten op  de pc in google earth of welk ander programma dan ook. Op die route de kilometer-punten in je geheugen op slaan en dan maar lopen. Dat zijn dan flink wat routes om variatie in het lopen te houden, en dan nog ben je gebonden aan wat je ooit berekende. Onderweg niet van die route afwijken, hopen dat er niet te veel bruggen open staan en vooral heel goed proberen  de kilometertijden te onthouden. Bij "een rondje 5" gaat dat nog wel, bij de 10 vraagt het wat behendigheid, bij de 15 ontstaan vergissingen en bij de 20... enfin,  dat wordt gokken achteraf. Voor mij geen training zonder horloge, maar dan het liefst een intelligent ding dat taken van me over neemt. Ik ren en hij onthoudt.
GPS horloge
Bij een aantal wedstrijden zag ik sporters staan met een king-size-horloge. Als ik bij ze in de buurt liep hoorde ik op (on)verwachte momenten een waar klokkenspel. Dat bleken dus de slimme gps-horloges te zijn die op een tevoren ingestelde afstand een melding gaven, of die piepten bij te snel, te langzaam, of verzin het maar. Beetje navragen leerde dat dat horloges waren die via GPS precies wisten waar ze zelf waren en dat ook opsloegen om de zoveel seconden. Dat in combinatie met de tijd (en die wisten ze zelf want daar waren ze horloge voor) leverde een km/uur op en alle mogelijke combinaties. Sommige van die slimme klokjes kan je dan aan de pc hangen en geven precies in beeld waar je dan gelopen had. Even zoeken op internet welke merken er zijn, wat ze kunnen en wat ze, oeps, kosten! Vooruit dan maar, het is voor het goeie doel, toch?
Mijn koekoeksklok
En dit werd hem dan, de waterdichte (je kan nooit weten tenslotte) Garmin Forerunner 310 HRT. Kan alles wat je maar kan verzinnen, hartslagband erbij, en een display waar je eigenlijk alleen maar geen TV op kan kijken. De rest kan je allemaal zelf instellen. Past precies om mijn pols en de resultaten gaan draadloos over naar de PC. Mooie grafische overzichten in tabellen en op de landkaart. Hiermee was dan een einde gekomen aan de verplichte vooraf uitgestippelde rondjes. Gewoon lekker daar heen lopen waar je zelf op dat moment wilt, bij ieder bocht opnieuw een keuze kunnen maken of je verder wilt of terug.
Nuttig en aangenaam
Met dit horloge loop ik nu sinds oktober 2009. Voor iemand die echt traint (ik loop alleen maar, maar daar hadden we het al over, maakt het niet zo veel uit hoe ver en hoe snel je gaat. Maar voor mij is het hobby om het allemaal bij te houden en achteraf terug te zien wat ik gedaan heb, omdat ik alleen maar duurlopen doe. Ik hoef me dan alleen maar bezig te houden met het lopen, en "het ding" doet de rest. Achter even aansluiten en klaar. Lekker makkelijk. De hartslagmeter gebruik ik zelden. Wordt ik zo onrustig van waardoor de hartslag nog hoger wordt en ik nog onrustiger... piep piep piep hoor je dan.